Clicky

Ofte Stillede Spørgsmål

En cobot eller samarbejdende robot er en robot beregnet til direkte menneske-robot interaktion inden for et fælles område eller hvor mennesker og robotter er i nærheden. Cobots er meget mindre og let implementeret i et bredt udvalg af fremstillingsindustrier sammenlignet med andre maskiner.

Der er i dag fire typer cobots på markedet.

  1. Kraft- og kraftbegrænsende cobots – De er specifikt designet til at registrere kontakt med mennesker og stoppe drift, hvilket eliminerer behovet for sikkerhedsbarrierer. De er bedst egnet til mindre applikationer.
  2. Sikkerhedsvurderede + overvågede stop-cobots – de registrerer, når en person er trådt ind i et udpeget område og stopper driften, indtil personen forlader det delte arbejdsområde, hvilket eliminerer behovet for at skulle genstarte en robot med et tryk på en knap. Når personen går, fortsætter robotten automatisk sin opgave. Disse bruges generelt, når der ikke er så meget interaktion mellem en person og en robot.
  3. Hastighed og adskillelses-cobots – mere simpelt omtalt som “hegnløse” cobots – fungerer godt, når der ikke er meget interaktion med en person, men en person har brug for nem adgang til robotten. Sikkerhedslaserscannere bruges almindeligt til at oprette zoner nær robotens arbejdsområde. Når en person nærmer sig robotten, sænker dens bevægelser sig, og stopper, hvis personen kommer inden for rækkevidde af robotens arbejdsområde.
  4. Håndstyret cobots – har en sikkerhedsvurderet enhed fastgjort til enden af robotens arm for at give en person mulighed for manuelt at guide eller flytte robotten rundt. Håndvejledning bruges ofte til hurtigt og nemt at programmere nye robotstier og positioner i hånden.

Cobots globalt – og især i Danmark – oplever stor vækst, og det forventes, at adoptionen vil stige: Cobot-markedet forventes at vokse til en samlet værdi på næsten $12 mia. i 2030 ifølge ABI Research.

  • Den danske robotindustri oplever i øjeblikket en enorm vækst. 8.500 personer arbejder nu for danske robotvirksomheder, hvoraf 3.900 befinder sig i og omkring Odense.
  • Danske robotvirksomheders samlede omsætning steg med 18 procent i 2018 og nåede $995 mio. med eksporten, der steg med 26 procent.

De bruges hånd i hånd med medarbejderne. Disse maskiner anvendes til at udføre gentagne eller skadesudsatte opgaver såsom maskinbetjening eller palletering, mens den menneskelige arbejder udfører manuelt arbejde af høj værdi.

Vores systems gennemsnitspris er 450.000 DKK / 60.510,28 Euro, men avanceret programmering vil øge denne pris.

Cobots kan programmeres af en teknologipartner, som Automate Partner, for at hjælpe med at lette integrationen i din virksomhed.

Som en del af denne proces vil vi tage det fulde ansvar for design og implementering af coboten. Dette inkluderer en simulering af, hvordan samarbejdende robotter kan bruges specifikt inden for din virksomhed og produktionsprocesser.

Derefter vil vi vurdere og analysere dine produktionsprocesser for at anbefale en cobot-løsning, der afbalancerer dine ønsker og produktionsbehov.

Herefter vil vi implementere og vedligeholde dine cobots samtidig med at yde løbende support, inklusive eventuel omprogrammering eller ændringer, du skal foretage i dit cobot-design. Det gode ved cobots er, at de kan arbejde 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen – i årevis, når de vedligeholdes korrekt.

Endelig vil din cobot sandsynligvis have brug for programmeringsændringer i årenes løb, når din produktion ændres. At have en partner ved hånden til at tilpasse din produktion giver mening, især for små produktionsvirksomheder, der mangler knowhow og interne ressourcer til at gøre dette.

Det vil normalt tage 1 til 2 år baseret på vores erfaring. For at bestemme den forventede ROI for din samarbejdende robot er der dog mange variabler, som du skal tage i betragtning. Dette er omkostninger relateret til træning, omorganisering af din arbejdsplads, nedetid ved installation, omkostninger ved cobots, cobots antal skift eller arbejdstimer, hvilket også vil påvirke levetiden for dine cobots. Du skal også tage højde for muligheden for at ansætte ny personale, da det kan være en udfordring for producenter at fastholde eksisterende medarbejdere til gentagne opgaver.

Den høje ROI (Return of Investment) opnået af organisationer ved implementering af cobots på verdensplan, mindre komplicerede programmeringsprocesser, omkostningseffektivitet og forbedret produktkvalitet øger markedsudviklingen betydeligt. Palleteringsrobotmarkedet har oplevet en vækst fra USD millioner fra 2017 til 2022 med en højeste CAGR, der anslås at nå USD i 2029.

De gennemsnitlige omkostninger, inklusive programmering, opsætning og installation, ligger fra 345.965,28 DKK til 432.456,60 DKK (60,5k euro)

Implementering af cobots involverer at vælge den rigtige cobot til dit anlæg, forberede dit arbejdsområde, opsætte cobots, konfiguration af nyttelast, miljøbeskyttelse og selvfølgelig bevægelsesprogrammering.

De 2 vigtigste faktorer, du skal overveje, når du vælger det rigtige anlæg til dine cobots, er at bestemme, hvor langt fra hinanden de er, og vægten af de ting, de skal bære. Når du har bestemt det, skal du sørge for, at dit arbejdsområde er klar. Du vil være sikker på, at du har de rigtige foranstaltninger på plads for at tillade mennesker og cobots at samarbejde sikkert og effektivt. Når dit anlæg og arbejdsområde er klar, kan du pakke din cobot ud og sætte den op. Installations- og konfigurationsfasen er afgørende for at få det bedste ud af din cobot. Det er vigtigt, at din cobot er opsat til at håndtere den rigtige type nyttelast for at sikre, at du og din medarbejder ikke er i fare for usikre bevægelser og masser af afbrydelser. Sørg for, at din cobot ikke får unødvendig skade fra dit arbejdsmiljø, så sørg for at sætte de rigtige beskyttelsesforanstaltninger på plads.

Der kræves meget lidt eller ingen vedligeholdelse. Normalt er det ikke robotten, men snarere tilbehør som gribere og sugekopper til vakuum, der kræver mere vedligeholdelse.

Omkring 4 år, hvis den kører 24/7 uden stop. Men du bør forvente mindst 10 år uden problemer. Ingen robot kører 24/7 på grund af den måde, de fungerer på – de bevæger sig og står stille og venter på noget, eller måske kører de kun 1 eller 2 skift eller måske kun i weekenderne.

Det afhænger virkelig af en cobots rækkevidde. En cobots rækkevidde er typisk i området fra 500 mm op til 1700 mm.

Don't see your question?

You can always get in touch

da_DKDansk